Categories
Blogit

Matkailu- ja ravitsemisalan opiskelijat tutustumisretkellä Ilomantsissa

Tiistaina 23.11. suuntasimme Karelian ensimmäisen ja toisen vuoden restonomiopiskelijoiden sekä Riverian matkailu- ja ravitsemisalan opiskelijoiden kanssa päiväksi Ilomantsiin tutustumaan matkailuyrityksiin. Retken tavoitteena oli kohtauttaa alan yrityksiä ja opiskelijoita sekä tehdä Ilomantsin alueen yrityksiä ja harjoittelumahdollisuuksia tutuiksi opiskelijoille ja opoille. Ensimmäisenä suunnattiin aivan Suomen ja Venäjän rajalle Möhköön. Kävi ilmi, että opiskelijoista vain muutama oli aiemmin käynyt Möhkössä.

Matkalla Möhköön.

Mantan Majatalo

Ensimmäinen vierailukohde oli Mantan Majatalo. Yrityksellä on useita eri toimialoja: kesäkahvila Möhkön Manta, ympäri vuoden toimiva pitopalvelu- ja majoitusyritys Mantan Majatalo sekä mm. luontopalveluita ja jokivene- ja kanoottiretkiä tarjoava Mantan Luontopalvelut. Talviaikaan yrittäjäpariskunta pyörittää toimintaa kahdestaan, vilkkaan kesäsesongin aikaan yritys työllistää 3-4 kesätyöläistä.

Yrittäjät Tuija Lauronen ja Jorma Mustonen korostivat puheessaan, että pienen yrityksen on pystyttävä toimimaan monialaisesti ja kokoamaan liiketoimintansa useasta pienemmästä virrasta. On oltava valmis tekemään kaikkea laidasta laitaan, ja tätä toivotaan myös harjoittelijoilta ja kesätyöntekijöiltä. Myös tulevan kesän 2022 matkailusesonkiin on avoinna useampi harjoittelu- ja kausityötekijänpaikka, joihin voit tutustua täältä.

Matkailualalla työ on fyysistä ja vaatii paljon. Jorma rohkaisi kuulolla olevia opiskelijoita sanoin: Jos selviät kesästä täällä, selviydyt ihan mistä vaan.

Möhkön Majatalon yrittäjät Tuija Lauronen ja Jorma Mustonen kertoivat opiskelijoille mm. yrityksen ja Möhkön historiasta.

Hotelli Pogostan Hovi

Möhköstä suuntasimme aivan Ilomantsin keskustassa sijaitsevaan Hotelli Pogostan Hoviin. Hotelliyrittäjä Arja Heimonen kertoi hotellitoiminnasta sekä yrityksen tulevaisuudensuunnitelmista. Tämän lisäksi hän kertoi Ilomantsissa kuvatusta neliosaisesta tv-sarjasta Pogosta-tv:stä sekä matkailijoille tarjottavista muista palveluista, mm. tilausryhmille markkinoitavista sotahistoriaretkistä Ilomantsin talvisodan taistelupaikoille. Myös Pogostan Hovi etsii ensi kesän matkailusesonkiin harjoittelijaa ja voisi tarjota pysyvämmänkin työpaikan kiinnostuneelle, Arja vinkkaa. Tutustu hotellin harjoittelupaikkaan täältä.

Lopuksi pääsimme esittelykierrokselle tutustumaan hotellihuoneisiin ja sviitteihin.

Hotelli Pogostan Hovissa voi majoittua mukavasti aivan Ilomantsin keskustassa.

Kotimäen Pitotupa

Hotelliesittelyn jälkeen meitä odotti maittava kotiruokalounas Kotimäen Pitotuvalla. Lounaan yhteydessä kunnanjohtaja Marjut Ahokas toivotti opiskelijat lämpimästi tervetulleiksi Ilomantsiin ja kertoi, että kunta tarjoaa jokaiselle hankkeen kautta Ilomantsiin harjoitteluun tulevalle opiskelijalle vapaa-ajan paketin, jossa on kaksi uimalippua Ilomantsin uimahalliin ja elokuvalippu Kino Mantsiin.

Kunnanjohtaja toivotti opiskelijat tervetulleeksi Ilomantsiin.

Myös Ilomantsin Yrittäjien puheenjohtaja, SkyTeamCopterin yrittäjä Antti Ikonen oli paikalla tuomassa opiskelijoille yrittäjien terveiset. ”Yrittäjäyhdistys on yksi niistä paikallisista toimijoista, joihin saa ottaa yhteyttä hyvinkin pienellä kynnyksellä. Meidän tehtävämme on tukea yrityksiä ja niiden toimintaa ja näemme tämän erittäin arvokkaana asiana. Olkaa siis rohkeasti yhteydessä, Ikonen kehotti.

Ilomantsin Yrittäjien puheenjohtaja kertoi Ilomantsin aktiivisesta yrityselämästä.

Lounaan yhteydessä William ja Ester Otsakorven Säätiön edustaja Eila Piippo kertoi opiskelijoille säätiön toiminnasta sekä Ilomantsin harjoitteluihin liittyvästä apurahasta. Otsakorven Säätiö myöntää hankkeen kautta löytyneisiin palkattomiin harjoitteluihin apurahaa 120 euroa viikossa kattamaan harjoittelusta syntyviä liikkumis- ja asumiskustannuksia.

Lopuksi Pitotuvan emäntä, yrittäjä Armi Ilvonen avasi yrittäjäpolkuaan ja kutsui opiskelijoita harjoitteluun Pitotuvalle. Kotimäen Pitotupa toimii entisessä Kotimäen kansakoulussa. Koulu lakkautettiin 70-luvulla, jonka jälkeen 90-luvulla tiloissa käynnistyi lounastoiminta. Tiloissa järjestetään runsaasti erilaisia tilaisuuksia ympäri vuoden. Tutustu Kotimäen Pitotuvan harjoittelukuvaukseen täältä.

Ilomantsin Museosäätiö

Lounaan jälkeen bussi suuntasi Parppeinvaaran jylhiin vaaramaisemiin, jossa tutustumiskohteina odottivat Ilomantsin Museosäätiön ylläpitämä museoalue sekä Ravintola Parppeinpirtti.

Ilomantsin Museosäätiön museoamanuenssi Heidi Koponen esitteli museosäätiön monipuolista toimintaa ja museotyöntekijöiden tehtäviä. Talviaikaan museon toiminta pyörii vakihenkilökunnan voimin, mutta kesäaikaan Museosäätiö työllistää useita harjoittelijoita/kesätyöntekijöitä Parppeinvaaralla ja Möhkössä sijaitsevassa Ruukkimuseossa. Tutustu museoiden harjoittelumahdollisuuksiin täältä.

Luontopirtti Mesikkä palvelee matkailijoita ja museovieraita ympäri vuoden, kertoo museoamanuenssi Heidi Koponen.

Ravintola Parppeinpirtti

Viimeisenä kohteena oli Parppeinvaaran laella sijaitseva karjalaisravintola Ravintola Parppeinpirtti. Pirtin emännät olivat loihtineet päiväkahveille makeat kahvileivät. Kahvien lomassa yrittäjä Marjo Niiranen esitteli oman yrittäjyystarinansa ja kertoi yhdessä henkilökuntansa kanssa Pirtin monipuolisista työtehtävistä harjoittelijalle ja kertoi mm. markkinoinnin kehittämisen mahdollisuuksista opinnäytetyön aihetta etsiville. Tutustu kaikkiin tarjolla oleviin harjoittelu- ja kehittämistehtäviin täältä.

Loistava esimerkki Parppeinpirtin hyvästä hengestä on valinta Maakunnan Vuoden Yrittäjäksi 2021.

Ilomantsi-retkemme päättyi artikkelin alussa olevaan yhteiskuvaan Pirtin portailla. Hankkeessa on syksyn 2021 aikana kartoitettu artikkelissa mainittujen yritysten lisäksi kymmeniä muita harjoittelupaikkoja Ilomantsista ja lähialueelta. Pääset tutustumaan kaikkiin hankkeen kautta löydettyihin paikkoihin täältä.

Teksti: Jenni Kettunen, projektikoordinaattori, Karelia-amk

Kuvat: Tarja Ruuska, Tanja Rimpilä