Categories
Blogit

Majatalo PikkuPrihan harjoittelussa työstettiin viestintää ja somea

Osaajia-hankkeen keskiössä on mahdollistaa opiskelijoiden ja yrittäjien kohtaaminen sekä helpottaa työharjoittelu- ja työssäoppimispaikkojen löytämistä. Blogisarjassamme esitellään ensimmäisiä hankkeen kautta käynnistyneitä harjoitteluja ja työssäoppimisia.

Karelia-amk:n ensimmäinen harjoittelu käynnistyi Majatalo PikkuPrihassa tammikuun lopussa. Ennen harjoittelun käynnistymistä vierailimme yhdessä media-alan opiskelijan kanssa Majatalo PikkuPrihassa ja tutustuimme yritykseen sekä keskustelimme harjoittelun sisällöistä.

Olemme tarjonneet hankkeessa ensimmäisille harjoittelupaikoista kiinnostuneille opiskelijoille mahdollisuuden käydä tutustumassa työnantajaan jo ennen harjoittelusopimusta. Koska harjoittelupaikat sijaitsevat kauempana maakunnassa, olemme voineet tässä yhteydessä kertoa myös hieman alueesta ja selvittää tarvittaessa asumisen ja liikkumisen kysymyksiä yhdessä opiskelijan ja yrittäjän kanssa. Tämän kautta saamme samalla kartoitettua asioita, jotka vaikuttavat harjoittelun aloittamiseen maakunnassa.

Karelian media-alan opiskelija Elina Roivaksen harjoittelu käynnistyi pian tammikuun tutustumiskäynnin jälkeen. Harjoittelun lähestyessä loppuaan kävimme huhtikuussa vielä vierailulla PikkuPrihassa tapaamassa yrittäjäpariskunta Vesa Vainikaista ja Elina Haavistoa sekä harjoittelussa ollutta Elinaa.

Vesa Vainikainen kertoili tammikuun tutustumiskäynnillä majatalon toiminnasta.

Media-alalta osaajia monenlaisiin tehtäviin

Karelian media-alan harjoittelu tapahtuu yleisesti 4. vuoden keväällä ja se on jaettu teknisesti kahdeksi 15 opintopisteen kokonaisuudeksi. Osa opiskelijoista saattaa kuitenkin tehdä harjoitteluitaan jo aiemmin esimerkiksi kesätöiden yhteydessä sekä muina mahdollisina ajankohtina.

Median opinnot antavat valmiuksia mm. mediasisältöjen suunnitteluun, toteutukseen ja tuottamiseen opiskelijan opintovalintojen mukaan mediatuotantojen eri osa-alueilla (Karelia-ammattikorkeakoulu 2022). Opiskelijat oppivat käyttämään ja hallitsemaan myös erilaisia mediatuotantojen työvälineohjelmistoja sekä laiteympäristöjä. Valmistuvat medianomit voivat työskennellä mm. digitaalisen viestinnän suunnittelijoina, sisällöntuottajina, verkkotoimittajina, videokuvaajina, tuottajina, mobiilisovellussuunnittelijoina, äänisuunnittelijoina tai toimittajina (Karelia-ammattikorkeakoulu 2022; Kilpinen 2022). Myös yrittäjyys on alalle tyypillistä (Kilpinen 2022).

Majatalo PikkuPriha

Majatalo PikkuPriha sijaitsee rauhallisella paikalla aivan Ilomantsin keskustan tuntumassa. Majatalon toiminta pihapiirissä käynnistyi pari vuotta sitten. Alun perin sairaalana toiminut nykyisen majatalon päärakennus on rakennettu jo vuonna 1886. Ennen majatalotoiminnan alkua tiloissa ehti toimia vuosia ammatillinen perhekoti, jonka rakenteet mahdollistivat myös tilojen uudistamisen melko kätevästi majatalotoiminnan tarpeisiin.  

Tutustumiskäynnin yhteydessä ihastelimme majatalon kodikkuutta ja tunnelmaa sekä eri huoneiden sisustusta ja teemoja. Huoneisiin mahtuu majoittumaan 32 asiakasta ja lisäksi yrityksen tiloissa on mahdollista järjestää erilaisia juhlia, illanistujaisia sekä tapahtumia (Majatalo PikkuPriha 2022). Huoneiden sisustuksessa on erilaisia teemoja ja huoneiden nimet on poimittu paikallisesta murteesta, esimerkkinä mainiten Kilihakka, Hupelo, Pölökky ja Upetto– huoneet. Päärakennuksessa sijaitsevan saunan lisäksi alueelta löytyy laavu, kota sekä palju. Pihapiiriin ollaan suunnittelemassa myös uusia majoitustilaratkaisuja: tulevaisuudessa myös pihapiirin ulkorakennus on tarkoitus ottaa majoituskäyttöön niin, että sinne tulee juhlaliiteri ja aittoja.

Vierailuhetkellä yrityksessä työskenteli neljä henkeä. Vesan mukaan työvoiman saatavuus on ollut tähän mennessä hyvä, tähän auttavat tietämys ja tuntemus sekä yrittäjän omat verkostot.

Työn ääressä yrittäjät Vesa Vainikainen ja Elina Haavisto ja harjoittelija Elina Roivas.

Harjoittelussa Majatalo PikkuPrihalla

Elina Roivaksen työtehtävät ovat sisältäneet runsaasti valokuvausta ja erilaisia markkinoinnin tehtäviä, huonekansioiden kehittämistä, matkustajailmoituksen suunnittelua sekä somemarkkinoinnin tehtäviä yhdessä yrittäjien kanssa.

Majatalo PikkuPrihassa toteutettiin kevään aikana kota-, laavu- ja paljualueen kuvauksia, joihin Elina osallistui. Elina on myös tuottanut asiasisältöä nettisivuille. Elina on päässyt harjoittelun yhteydessä myös itse suunnittelemaan mm. talvimainoksen toteutuksen. Mainosten tekoa on opeteltu myös yhdessä ja tässä Elinalla on oman osaamisen myötä ollut myös opastajan roolia. ”Hän opettaa ja sitten tehdään”, kuvaa Elina Haavisto.

Harjoittelu on sisältänyt sekä etätyötä että läsnäoloa. Elinan harjoittelussa läsnäolopäivien määrä on ollut viikoittain kolme.

Yrittäjä Vesan mukaan harjoittelu on sujunut erittäin mukavasti. Myös harjoittelija Elina kertoi olevansa tyytyväinen harjoitteluun: ”Riittävästi on ollut tekemistä. Canvaa (viestinnässä käytettävä suunnittelutyökalu) on ollut mukava käyttää. Se on ollut sellainen koukuttava maailma.”

Huumori yhdistää

Vierailun yhteydessä yrittäjäpariskunta ja harjoittelija kertovat myönteisistä kokemuksistaan. Vesa kiittelee Elinaa positiivisesta otteesta. ”Ollaan erittäin tyytyväisiä. Elinan monipuolisuus, heittäytyminen ja valmius siirtyä tehtävästä toiseen — Elina on hyvin lukenut meitä. Tyyli on samanlainen”. Esimerkkinä Vesa mainitsee erään huoneen huonekuvauksen, jossa Elinan sanoitus osui hyvin naulan kantaan. ”Huone on sisustukseltaan karu, mutta ankea”, kuvasi Vesan mielestä hyvin Metätysmajassa sijaitsevan Vankitupa-huoneen tunnelmatavoitetta.

Tutustumassa Majatalo PikkuPrihan huoneisiin. Kuvassa Las Canarias.

Otsakorpi-apuraha

William ja Ester Otsakorven säätiö käynnisti hankkeen alussa kokeilun. Ilomantsin alueelle harjoitteluun tulevat Riverian ja Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijat voivat hakea apurahaa 120 euroa viikossa kattamaan asumis- ja liikkumiskustannuksia työharjoittelupaikkaan. Apurahan myöntämisen ehtona on, että opiskelija on löytänyt työssäoppimis- tai harjoittelupaikkansa säätiön tukeman Osaajia harvaan asutulle alueelle -hankkeen kautta ja että hän asuu Ilomantsin ulkopuolella (William ja Ester Otsakorven Säätiö. n.d.).

Tiedustelimme Elinalta, oliko apurahalla vaikutusta siihen, että hän lähti harjoitteluun. Elinan mukaan tällä ei oikeastaan ollut vaikutusta päätökseen, mutta apuraha on kuitenkin mahdollistanut liikkumista harjoittelupaikalle. Sen sijaan Elina kokee työtehtävät tärkeimmäksi päätökseen vaikuttaneeksi tekijäksi. ”Jos on kiinnostavat työtehtävät, en koe etäisyyttä hankalaksi”.

Lopuksi tiedustelemme millaisia terveisiä Elina lähettäisi muille harjoittelua suunnitteleville?

Elina kiteyttää ohjeeksi heti alkuun: ”Tulta päin”. Elinan mukaan kannattaa miettiä, mitä itse haluaa harjoittelulta ja valita itselleen sellainen harjoittelupaikka, mistä itse saa eniten. ”Ei mee vaan jonnekin, että saa harkan tehtyä.” Myös yrittäjä Vesa neuvoo: ”Opiskelijan kannattaisi olla itsekäs ja ottaa kaikki irti. Opiskelijan olisi hyvä miettiä tulevaisuutta; miettiä, mikä itseä kiinnostaa.”

Harjoittelu on täyttänyt tältä osin tavoitteensa. Paljon uutta on opittu ja Elina toteaakin, että kyllä nyt itse rupeaa tietämään, mitä haluaa.

Kiitokset Elinalle ja Majatalo PikkuPrihan Vesalle ja Elinalle mukavista juttutuokioista ja että pääsimme tutustumaan yritykseen.

Teksti: Tanja Rimpilä, projektipäällikkö, Karelia-amk
Kuvat: Tanja Rimpilä, Jenni Kettunen

Lähteet:

  1. Karelia-ammattikorkeakoulu 2022. Medianomi (AMK). Verkkosivu. Viitattu 15.6.2022. https://karelia.fi/amk-tutkinnot/medianomi/
  2. Kilpinen, S. 2022. Medianomilla on käytännön ote työhön. Arene-blogi 10.3.2022. Viitattu: 15.6.2022. https://www.arene.fi/ajankohtaista/medianomilla-on-kaytannon-ote-alan-tyohon/
  3. Majatalo PikkuPriha 2022. Verkkosivu. Viitattu: 17.6.2022. https://www.pikkupriha.fi/
  4. William ja Ester Otsakorven Säätiö. n.d. Tervetuloa Otsakorven Säätiön hakemusten verkkopalveluun. Verkkosivu. Viitattu: 17.6.2022. https://otsakorpi.apurahat.fi/haku/UserLogin.aspx