Categories
Blogit

Salakan puutarhalla työssäoppimassa

Osaajia-hankkeen keskiössä on mahdollistaa opiskelijoiden ja yrittäjien kohtaaminen sekä helpottaa työharjoittelu- ja työssäoppimispaikkojen löytämisessä. Blogisarjassamme esitellään ensimmäisiä hankkeen kautta käynnistyneitä harjoitteluja ja työssäoppimisia.

Ensimmäiset Osaajia-hankkeen kautta startanneet työssäoppimisjaksot käynnistyivät Ilomantsissa jo loppuvuodesta 2021. Ilomantsissa sijaitsevalla Salakan puutarhalla käynnistynyt työssäoppiminen oli ensimmäisten joukossa. Tapasimme huhtikuussa yrittäjä Juha Rimpiläisen ja sekä työssäoppimassa olleen puutarha-alan perustutkintoa suorittavan Riverian opiskelijan työn äärellä ja jututimme heitä.

Puutarha-alalle puutarha-alan perustutkinnon kautta

Puutarha-alan perustutkinnon (puutarhuri) suorittaneista useat työskentelevät mm. puutarhaviljelmillä, kukkakaupoissa tai kuntien viheralueiden hoitajina (Riveria, Puutarha-alan opintoihin 2022). Tutkinnossa on valittavana kaksi eri osaamisalaa: kukka- ja puutarhakaupan osaamisala tai puutarhatuotannon osaamisala.

Kukka- ja puutarhakaupan osaamisalalla keskeisiä osa-alueita ovat kukka- ja puutarhakaupan tuotteiden, tarvikkeiden ja palveluiden myynti, hinnoittelu ja hoitaminen (Puutarha-alan perustutkinnolle uudet perusteet 2020). Puutarhatuotannon alalla keskitytään sitä vastoin mm. puutarhatuotteiden kasvattamiseen avomaalla ja katetuissa tiloissa. 

Salakan puutarhalla ihastelemassa kukkaloistoa

Salakan puutarhalla pääsimme ihastelemaan sekä taimikasvatusta että kukkaloistoa. Kevään taimet olivat vierailuhetkellä jo osittain koulintavaiheessa ja valoisan ajan kasvettua luonnon valo riittää jo pitkälti kasvuun.

Huhtikuussa orvokkiamppelit ovat puutarhalla jo hyvässä kasvuvauhdissa.

Perinteikäs yritys sijaitsee Ilomantsin keskustassa. Salakan puutarha on puutarha-alan erikoisliike, jonka palveluihin kuuluvat puutarha- ja hautauspalvelut. Puutarhapalvelut kattavat kukkien myynnin lisäksi asetelmat ja kukkakimput, juhlien koristelut, taimistotuotteet sekä itsepalvelupisteen.

Puutarha on palvellut asiakkaitaan vuodesta 1945 lähtien. Toiminta käynnistyi aluksi kessun viljelyllä, tämän jälkeen tulivat lavat ja kasvihuoneet. Alussa puutarhan vesikanaalit lämmitettiin puulla, nykyään lämmitys tapahtuu kaukolämmöllä.

Yrityksen perusti Eino Salakka, jolta yritystoiminta siirtyi Rimpiläisille yrityskaupalla. Salakan puutarhan nykyinen yrittäjä Juha Rimpiläinen onkin jo toisen polven yrittäjä. Salakan puutarhan henkilöstöön kuuluu tällä hetkellä kuusi työntekijää. Työvoimaa yritys on Juhan mukaan löytynyt tähän mennessä hyvin, toki tiedossa on pikkuhiljaa eläköitymisiä.

Vierailun yhteydessä pääsimme tutustumaan puutarhan päiväaskareisiin ja kuulimme yrittäjältä ja opiskelijalta ajatuksia puutarha-alasta.

Salakan Puutarhan yrittäjä Juha Rimpiläinen kertoi yrityksen historiasta sekä toiminnasta.

Työssäoppiminen Salakalla

Salakan puutarhalla on ollut jo aiemmin opiskelijoita työssäoppimassa sekä oppisopimuksella. Osaajia-hankkeen kautta käynnistynyt uusin työssäoppimisjakso alkoi joulukuussa 2021. Työssäoppimiseen on kuulunut kaksi osa-aluetta: asetelmat ja puutarhatuotanto. Ennen joulua käynnistynyt harjoittelu lähti liikkeelle asetelmilla, joita tehtiin ensin yhdessä. Harjoittelun edetessä opiskelija sai enemmän vastuuta. Ensimmäisen osa-alueen työssäoppiminen päättyi näyttöviikkoon ja keväällä jatkettiin uuden osa-alueen merkeissä.

Kevään aikana työssäoppiminen jatkui tuotannon tehtävillä, johon kuului mm. taimistoon ja alkutuotantoon perehtymistä kuten kylvöä, koulintaa ja taimien istutusta. Rimpiläisen sekä työpaikkaohjaajana toimineen Marja Rotisen mukaan harjoittelu on sujunut hyvin ja opiskelijalla on ollut mielenkiintoa alalle. Työpaikkaohjaajana ensimmäistä kertaa toimiva Marja kertoi, että talon tapoihin tutustumisen myötä opiskelija saa vastuuta ja pääsee tekemään työtä itsenäisesti.

Salakalla työmalliin kuuluu myös ryhmässä työskentely. Huomasimme tämän myös vierailumme aikana: työntekijät tekivät puutarhassa erilaisia tuotannon tehtäviä musiikin ja hyvän tunnelman välittyessä myös meille vieraille.

Puutarha-alalla tehtävät vaihtelevat sesongin mukaan

Keväällä työssäoppijan työtehtäviin puutarhassa kuuluu mm. taimien istuttaminen.

Pääsimme vierailun lopuksi vielä jututtamaan Riverian opiskelijaa työtehtävien lomassa. Vierailun aikoihin huhtikuussa työssäoppijan työtehtäviin kuuluivat mm. puutarhassa tapahtuvat tehtävät kuten kylväminen, koulinta, kastelu ja istuttaminen. Opiskelija kertoi aloittavansa työt kahdeksalta. Työpäiviä on viikossa neljä ja työpäivät ovat 8 tunnin pituisia.  Matkat työpaikalle sujuvat aamulla kuuden jälkeen lähtevällä bussilla. Opiskelijan mukaan matkat ovat sujuneet hyvin: ”Aluksi meni hetki tottua, kun pitää aamulla herätä viideltä”. Otsakorpisäätiö tukee ulkopaikkakuntalaisten opiskelijoiden harjoittelua Ilomantsissa osallistumalla matka- ja asumiskustannuksiin.

Hyvin on mennyt ja työ on ollut mielenkiintoista

Riverian opiskelija kertoo viihtyneensä alalla. Hänestä on mielenkiintoista seurata, millaista työ puutarhalla on eri vuodenaikoina ja havainnoida kasvien kasvua. Tällä hetkellä tulevaisuuden suunnitelmissa on puutarha-alan perustutkinnon loppuunsaattaminen.

Kiitokset Salakan puutarhalle, että pääsimme tutustumaan.

Teksti:
Tanja Rimpilä, projektipäällikkö, Karelia-amk
Jenni Kettunen, projektikoordinaattori, Karelia-amk
Tarja Ruuska, projektiasiantuntija, Riveria
Mikko Lahti, projektiasiantuntija, Karelia-amk

Kuvat: Jenni Kettunen

Lähteet:

  1. Riveria, Puutarha-alan opintoihin. Puutarhan aika. Verkkolehti. 2022, nro 1. Viitattu: 17.4.2022. https://issuu.com/puutarhanaika/docs/puutarhan_aika_kev_t_2022
  2. Puutarha-alan perustutkinnolle uudet perusteet. Opetushallitus 17.4.2020. Viitattu: 17.4.2022. https://www.oph.fi/fi/uutiset/2020/puutarha-alan-perustutkinnolle-uudet-perusteet