
Osaajia-hankkeen keskiössä on mahdollistaa opiskelijoiden ja yrittäjien kohtaaminen sekä auttaa työharjoittelu- ja työelämässä oppimisen paikkojen löytämisessä. Vierailimme Riverian auto‑, logistiikka- ja maanrakennusalan opiskelijoiden kanssa oman alan yrityksissä Ilomantsissa elokuun lopussa.
Ensimmäisenä kohteenamme oli Ilomantsin Putkelassa sijaitseva Arskan Kone. Arskan Kone on henkilöautojen ja raskaan kaluston huoltoon erikoistunut yritys, joka työllistää 30 kokoaikaista työntekijää.
Perillä meidät oli vastaanottamassa kahvien kanssa perheyrityksessä toisessa polvessa työskentelevä Riikka Haapalainen. Hän kertoi laajasti yrityksen toiminnasta ja esitteli opiskelijaporukalle lukuisia konehalleja.

Meillä tehdään mm. henkilöautojen ja kevytkaluston huolto- ja korjaustöitä, kolarikorjausta ja raskaankaluston huolto‑, päällirakenne- ja muutostöitä, Riikka kertoo.
Maanrakennuspuoli on iso työllistäjä: meillä on 15 työntekijää maansiirtopuolella. Kuorma-autoja on 10 ja kaivinkoneita 15. Merkit vaihtelee, työpäivän aikana voi joutua ajamaan monia erilaisia koneita, Riikka toteaa.
Maansiirtohommia tehdään perustoimintaa laajemmalla alueella:
Pääasiassa maanrakennus keskittyy Ilomantsin lähialueelle ja Pohjois-Karjalaan. Sähkökaapelointia tehdään myös Pohjois-Karjalan ulkopuolella. Myös keikkaluonteisia hommia voi olla maakunnan ulkopuolella.
Pitkän linjan kokemus harjoittelijoista
Harjoittelijoita on ollut ammattikoulun puolelta paljon. Lisäksi myös yläkoululaisia on tullut TET-viikolle. Kolmasosa meidän nykyisistä työntekijöistämme on tullut taloon harjoittelujen ja työelämässä oppimisten kautta, Riikka kertoo.
Harjoittelijoiden lisäksi myös työvoiman saatavuus vaihtelee, Ilomantsi kun on melko syrjässä. Tänne kauempaa töihin tulevat ovat olleet lähinnä Ilomantsiin muuttaneita paluumuuttajia, joilla on jo valmiiksi jotain kytköksiä paikkakunnalle.
Onko sota vaikuttanut liiketoimintaan?
Muutoin ei, mutta tavaransaanti on nyt hankalaa, ja se aiheuttaa ongelmia. Tavarantoimituksiin sota vaikuttaa hiukan, mutta suurin ongelma on tavaransaanti. On kuitenkin onni, että olemme saaneet pyöritettyä toimintaa normaalilla tasolla; meidän ei ole tarvinnut irtisanoa ketään korona-aikanakaan.
Lopuksi Riikka toivottaa maanrakennus- ja autoalan opiskelijat lämpimästi tervetulleiksi Arskan Koneelle työelämässä oppimaan.
Moni opiskelijoista kertoo reissun päätteeksi tehdyssä palautekyselyssä, että menisi mielellään Arskan Koneelle harjoitteluun. Etäisyys kuitenkin on ongelma. Lisäkannustimena tässä toimii Otsakorven Säätiön myöntämä apuraha, jota opiskelija voi hakea Ilomantsiin sijoittuvalle palkattomalle työssäoppimisjaksolle asumis- ja liikkumiskulujen kattamiseen.
Ennen lounasta ja seuraavaa kohdetta poikkesimme Karhufestivaalien eli elokuisen moottorisahaveiston MM-kilpailun teoksia esittelevässä Karhumetsässä. Lounaalla kävimme pitsalla Ravintola Mendinissä.
”Joustavuus on valttia, joskus joutuu venymään”
Toinen kohteemme sijaitsee Ilomantsin toisella puolella, Haukivaarassa. Siellä meitä odottaa Fixus-ketjun korjaamo Maren Korjaus ja Kuljetus. Mauri Tossavaisen yhden miehen yritys on nimensä mukaisesti keskittynyt ajoneuvojen korjaamiseen sekä hinaus- ja kuljetuspalveluihin.

Nykyisin korjaamo on yhden miehen yritys, mutta vilkkaimpina aikoina meillä oli ajossa 3 kuorma-autoa, kaksi kaivinkonetta ja 3 miestä töissä, Mare kertoo.
Vaikka korjaamon sijainti onkin syrjäinen, hyvällä työllä ja joustavuudella pärjää:
10 vuotta olen tehnyt tätä korjaamohommaa. Vaikka ollaan syrjässä, niin paljon saa tehdä kuin vain jaksaa.
Päivät venyvätkin yhden miehen firmassa pitkiksi.
Nyt kun olen yksinään tässä, kuorma-autoa ajan yhdessä vuorossa, korjausta teen toisessa, Mare veistelee. Ajoja yhdistelmällä kuitenkin saa ajan riittämään kaikkeen.
Kyselyihin liiketoiminnan laajenemisesta Mare vastaa: ”voisin kuvitella, että muutama mies olisi vielä töissä, mutta hirveään rumbaan en enää lähde”.

Nyt kun Pampalon kultakaivos avattiin uudelleen, se työllistää paljon, siellä tehdään huoltoja henkilöautoihin. Kuljetuspuolella tilanne on haastava: kuljetuksista kyllä tehdään tarjouksia, mutta niitä ei voi voittaa, hintoja poljetaan armotta, yrittäjä kertoo alan tämänhetkisestä tilanteesta.
Mare korostaa, että tärkeintä kaikissa hommissa on joustavuus. Esimerkkinä hän kertoo tapauksen, jossa asiakkaalta oli eräs kemikaali loppu. Sodankylän keikkahan siitä tuli.
Alalle opiskeleville opiskelijoille Mare antaa vinkin:
Mielenkiintoa on oltava, väkisin ei voi lähteä alalle. Joustavuus on valttia, joskus joutuu venymään.
Maresta hehkuu kiinnostus alaa kohtaan. Hän kertoo ajaneensa vuodesta 1995 kaikenlaisia ajoneuvoja. Silti työpaikan saaminen aikanaan oli hankalaa:
Kokemusta työelämästä on saatava, itsekään en armeijan jälkeen meinannut päästä minnekään ilman kokemusta.
Yritysesittelyn jälkeen keskustelu autoilusta ja rallivehkeistä kirposi opiskelijoiden kanssa. Työn ohella yrittäjä harrastaa autoja myös vapaa-ajalla: hän ajaa harrastuksena offroadia. Venäjällä oli pitkiä safareita ennen koronaa. Niitä yrittäjä muistelee lämmöllä.
Palautekyselyssä opiskelijat pitivät myös Maren Korjaus ja Kuljetusta kiinnostavana työelämässä oppimisen paikkana ja mieleen jäivät erityisesti Maren mielenkiintoiset tarinat työelämästä.
Kiitos Riikalle ja Maurille lämpimästä vastaanotosta ja mielenkiintoisista yritysesittelyistä!
Teksti:
Jenni Kettunen, projektikoordinaattori, Karelia-ammattikorkeakoulu
Tarja Ruuska, projektiasiantuntija, Riveria
Kuvat: Tarja Ruuska ja Jenni Kettunen