Categories
Blogit

Yrittäjyydestä kiinnostuneiden opiskelijoiden kanssa tutustumiskäynnillä Keski-Karjalassa

Yksi Osaajia-hankkeen keskeisistä tavoitteista on lisätä Karelian ja Riverian opiskelijoiden tietoa harvaan asuttujen alueiden työmahdollisuuksista sekä yrittäjyydestä.

Suuntasimme 19. toukokuuta hankkeessa opiskelijoiden kanssa Rääkkylään ja Kiteelle tutustumaan alueen yrityksiin ja kuulemaan lisää yrittäjyydestä sekä yritysten harjoittelu- ja työmahdollisuuksista. Vierailukohteina meillä olivat Kulttuurikoti Villa Ruusula, Kiteen Koivikolla sijaitsevat Koivikon Kartano ja Annin Kartano sekä Kiteen Kaluste Ykkönen.

Tutustumiskäynnille osallistui Karelian ja Riverian yrittäjyydestä ja harjoitteluista kiinnostuneita matkailu- ja ravitsemusalan opiskelijoita sekä Karelian yrittäjyys- eli Y-akatemian opiskelijoita.

Kulttuurikoti Villa Ruusula

Ensimmäisenä saavuimme Rääkkylässä sijaitsevaan Kulttuurikoti Villa Ruusulaan. Perillä meitä vastassa oli yrityksen viestinnästä vastaava Minna Rautiainen-Cimrin.

Kuva 1. Ensimmäinen vierailukohde oli Kulttuurikoti Villa Ruusula.

Aluksi Minna Rautiainen-Cimrin kertoi Kulttuurikoti Villa Ruusulan taustasta.

Värttinän keulahahmona tunnetuksi tullut Sari Kaasinen rakensi Rääkkylän Piimälahdessa sijaitsevan ”Ainolan” alun perin kodiksi perheelleen. Jo ennen matkailuyrityksen perustamista Kaasisten kodissa järjestettiin kansanmusiikkileirejä.  Myöhemmin Villa Ruusulan myötä päärakennuksen huoneet on otettu majoituskäyttöön ja pihaan on rakennettu monitoimitila, jossa voi järjestää erilaisia kursseja ja virkistyspäiviä. Villa Ruusulan tontilla sijaitsee päätalon ja monitoimitilan lisäksi lato, aitta ja Luonnotar-saunatila. Talon viisi kammaria tarjoavat majoitustilaa 25 hengelle. Lisäksi pihapiirissä on kaksi aittahuonetta. Majoitustoiminta Villa Ruusulassa on auki varauksella läpi vuoden.

Villa Ruusulassa järjestetään lukuisia leirejä. Yhtenä takuuvarmana tuotteena Minna nosti esiin Sarin ”Opi soittamaan 5-kielistä kannelta tunnissa” -paketin. Muita Villa Ruusulassa järjestettäviä kursseja ovat mm. oman tuotannon kansanmusiikkileirit, joogakurssit yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa sekä naisten shamanismin peruskurssi.

Kevään 2022 aikana Villa Ruusulassa toteutettiin Pohjois-Karjalan Maakuntaliiton ja Visit Karelian projektiin liittyen Sami Kurosen makumatka -kuvauksia. Viestintä on tärkeä osa yrityksen toimintoja ja Villa Ruusulalla onkin aktiivisessa käytössään nettisivujen lisäksi sosiaalisen median kanavia.

Kuva 2. Ihastelemassa Villa Ruusulan tunnelmaa ja kanteleita.

Vierailun yhteydessä kuulimme myös yrityksen harjoittelumahdollisuuksista. Kulttuurikoti Villa Ruusula tarjoaa opiskelijoille harjoittelumahdollisuuksia sekä opinnäytetyöaiheita. Harjoittelussa opiskelijan on mahdollisuus päästä osallistumaan kattavasti majatalon erilaisiin tehtäviin kuten majoitus- ja ruokailupuoleen, siistimiseen sekä oman kiinnostuksen mukaan myös tapahtumajärjestämiseen.  Opinnäytetyöaiheita voisi löytyä myös mm. menujen suunnitteluun ja muokkaukseen sekä tuotepaketointiin liittyen.

Nopea katsaus matkailuyrittäjyyteen Turkissa

Ennen Villa Ruusulaa Minna Rautiainen-Cimrin työskenteli itse vuosia matkailualan yrittäjänä Turkissa. Alanyassa yrittäjyydessä on Minnan mukaan tyypillistä, että raha tulee useammasta purosta esimerkiksi matkailusta, maataloudesta ja rakentamisesta. Yrittäjän työhyvinvoinnin kannalta hän näkee suurena erona, että Turkissa tehdään töitä kausiluontoisesti putkessa. Kulttuuriin kuuluvat lisäksi kohtaamiset toimistossa kasvotusten esimerkiksi teen ääressä, mikä onkin tärkeää jaksamisen kannalta.

Mitkä sitten ovat Minnan vinkit työssä jaksamiseen? Minna kannustaa irtaantumaan välillä töistä ja lähtemään koneen äärestä jonnekin, vaikka luontoon. Yrittäjyyttä suunnitteleville Minna antaa lopuksi ohjeeksi: ”Kaikkee pitää tehdä”. Tärkeää on myös työtä pelkäämätön asenne. Minna näkee, että kaikista taidoista, mitä on oppinut elämän aikana, on hyötyä yrittäjänä toimimisessa.

Koivikon kartanolla

Rääkkylästä matkamme jatkui Kiteen Koivikolle. 6-tien varressa sijaitsevalla Koivikon Kartanon tilalla toimii Kartanon 140 lypsylehmän luomutilan ohella ratsutalli ja puutarha, juhla- ja kokouspalveluista vastaava Annin Kartano sekä kesällä 2022 käynnistynyt oman tilan luomumaidosta jäätelöä valmistava jäätelötehdas (Kiteen Koivikko, yrityksen verkkosivut).

Kartanon päärakennus on rakennettu vuonna 1840. Kartanon rakennutti tuolloin tiluksia hallinnut Arppen suku. Tilalle käynnistyi karjanhoito- ja meijerikoulu ja v. 1961 tiloihin muutti Kiteen maatalousopisto. Koivikon Kartanon luomumaitotila tekee yhä tänä päivänä tiivistä yhteistyötä Pohjois-Karjalan Koulutuskuntayhtymä, Riverian maaseutuopetuksen kanssa.

Kuva 3. Kiteen Koivikolla tutustuimme Koivikon Kartanon ja Annin Kartanon toimintaan.

Koivikolla kuulimme Pekka Partasen mielenkiintoisen puheenvuoron maatalousalan yrittäjyydestä. Koivikon Kartano Oy:n tilalla työskentelee ympärivuotisesti 10 ihmistä. Tilalla on lisäksi maneesi sekä maidon jatkojalostusta. Koivikon alueelle on tehty viime vuosina mittavia uudistustöitä ja vuonna 2022 Koivikon Kievari avasi ovensa ruokailijoille. Alueella toimivaan yritysrypääseen kuuluu lisäksi BioKymppi Oy, jonka kanssa on kehitetty tilan energiantuotannon prosessia. Myös Koti-Karjala osallistui vierailuumme Koivikolla. Lue lisää Koivikon Kartanon vierailusta (Koti-Karjala).

Koivikon tilalla tehdään kehittämistä pitkäjänteisesti

Koivikon tilalla on pitkäjänteisesti kehitetty ja kehitetään myös jatkossa toimintaa kohti energiaomavaraisuutta. Tilalle on suunnitteilla yhteistyössä BioKympin kanssa biokaasulaitos. Uudistusten jälkeen tilalla on tavoitteena päästä jopa 100 % energiaomavaraisuuteen.

Energiatuotannon kehittämisen lisäksi tilalla on käynnistelty viime aikoina uudenlaista majoitus- ja elintarviketoimintaa. Entisen oppilaitoksen tiloja on remontoitu ja Koivikon Kartanolla oli toukokuussa käytössään jo 11 huoneistoa majoitustoimintaan. Lisäksi tilalle oli muuttanut alkukesästä Suonenjoelta oman tilan luomumaidosta jäätelöä valmistava By Maitola – jäätelötehdas. Jäätelötehdas valmistaa MyIceD-tuotemerkkillä pehmistä luomumaidosta sekä kaurasta vegaanipehmistä (Yle-uutiset). Kiteen Koivikon Kartanon ja tilan isäntä Pekka toimii tässä yhtiökumppanina.

Pekan kohdalla yrittäjyys on ollut mukana nuorestä lähtien. Jo 4-vuotiaana Pekka sai kosketusta traktoreihin, taisi sellainen mennä kumoonkin tuolloin. Pekka toteaa ”Yrittäjyys on mukavvoo. En mie pysty olemaan toisten töissä.” Tärkeinä arvoina Pekka nostaa esille luonnon, eläinten hyvinvoinnin, kotiseudun kehittämisen ja kestävän kehityksen. Tämän ohella Pekka korostaa pitkäjänteisyyttä liiketoiminnassa (Koti-Karjala). Miten Pekka sitten yhdistää vapaa-ajan ja yrittäjyyden? Vapaa-aikaa yrittäjällä ei Pekan mukaan suuremmin ole, mutta ei Pekka sitä kaipaakaan.

Työvoiman saannin osalta Pekka näkee tilanteen haasteellisena. ””Kyllä tänä päivänä ammattitaitoisen työvoiman saanti ei ole helppo tehtävä.” Omaa työporukkaansa Pekka kiittelee.

Pekan puhe herätti ajatuksia. Opiskelijat olivat innostuneet kuulemastaan. ”Hienoa kuulla biokaasusta. Olette varmaan edelläkävijöitä.” Pekalla on ohje myös yrittäjyydestä kiinnostuneille nuorille: ”Mikäli teillä on se oma kiinnostuksen aihe, käyttäkkee siihen aikaa. Se, mitä opitta on se pääoma, jota kukaan ei ota pois. ”

Kuva 4. Pekka Partanen kertoo Koivikon tilan tulevaisuudensuunnitelmista.

Annin Kartano

Seuraavaksi pääsimme tutustumaan Koivikolla vielä Annin Kartanon toimintaan. Annin Kartano Oy:n yrittäjä Merja Laasonen on toiminut yrittäjänä jo 20 vuotta. Perheyrityksen toimintaan viime vuosina mukaan tullut Jarkko Laasonen on tällä hetkellä yrityksessä oppisopimuksella suorittamassa Catering-alan perustutkintoa. Annin Kartanon palveluihin kuuluvat lounas, toimitusruoat majoituspuolelle sekä annosruoat. Annin Kartano toimii Koivikon lisäksi Tolosenmäellä sekä järjestää tarvittaessa juhlat asiakkaan omissa tiloissa (Annin Kartano, yrityksen verkkosivut).

Kuva 5. Jarkko Laasonen kertoo Annin Kartanon palveluista.

Myös Annin Kartanolla on kehitetty uusia palveluita viime vuosina. Jarkon eräopaskoulutuksen myötä yritys on laajentanut tarjontaansa mm. erä- ja riistapolkupalveluihin ja tarjoaa tilauksesta myös nuotioruokia. Yritys tekee Koivikon lisäksi yhteistyötä myös muiden yritysten kanssa, tarjoten ohjelmapalveluiden yhteyteen ravitsemuspalveluita. Vierailun yhteydessä kuulimme, että yritykseen oli oltu yhteydessä harjoittelujen tiimoilta ja kesällä heillä oli tulossa harjoittelija Kareliasta.

Vilkaisu yrityselämään – Keski-Karjalan Kehitysyhtiö

Vierailun yhteydessä tapasimme Koivikon Kartanolla Keski-Karjalan Kehitysyhtiö KETI:n yritysneuvoja Katariina Eskelisen ja kuulimme yhtiön toiminnasta ja palveluista. Keski-Karjalan alueelta löytyy uniikkia osaamista. Moniko tiesi, että Kiteellä valmistetaan mm. kenkiä?

Viime vuosien maailmantilanteet ovat vaikuttaneet myös Keski-Karjalan yrityksiin. Tilanne on osaltaan luonut yrityksille paineen, jossa pitää olla anturit hereillä koko ajan. Katariina toivoisi, että koronan myötä yrityskenttään syntynyt varautuminen sulautuisi pois ja talous pääsisi kunnolla liikkeelle.

Katariina avaa opiskelijoille myös omaa uratarinaansa. Alun perin tradenomiksi valmistunut Katariina on työuransa aikana suorittanut useita eri tutkintoja (yrittäjän ammattitutkinto, sote-alan yritysneuvojan erikoisammattitutkinnon ja HHJ-tutkinto). Katariina toteaakin, että osaamista on hyvä kehittää jatkuvasti.

Katariinan ohjeet nuorelle, joka on kiinnostunut yritystoiminnan aloittamisesta: Yhteistyö ja kumppanuus ovat tärkeitä. Jos teette yhteistyötä, tehkää se aidolla tunteella. Ennen yrittäjyyttä tee huolella markkinatutkimus. Hyödynnä ulkopuolisia. Usein omaan ideaan ihastuu. Mieti myös, mitä lisäarvoa voin tuottaa asiakkaalle.

Kuva 6. Katariina Eskelinen kertoi Keski-Karjalan Kehitysyhtiö KETI:n toiminnasta.

Kiteen Kaluste Ykkönen

Viimeisenä kohteenamme vierailimme Kiteen Kaluste Ykkösessä tutustumassa yrittäjyyteen ja kuulemassa harjoittelumahdollisuuksista. Yrittäjäpariskunta Tero Hakulisen ja Sini Sorsan yrittäjyyspolku käynnistyi yrityskaupan myötä. Ennen 6 vuotta sitten tapahtunutta yrityskauppaa Terolla oli useita ideoita myös uuden yritystoiminnan käynnistämiselle. Sitten tuli vastaan myynnissä oleva huonekaluliike ja tästä hän siirtyi yrittäjäksi.

Kuva 7. Tero Hakulinen ja Sini Sorsa kertoivat yrittäjyystarinaansa.

Ennen yrittäjyyttä Tero ehti työskennellä jo pitkään myynnin alalla. Vuonna 2001 hän meni oppisopimuksella töihin Mustaan Pörssiin ja huomasi, että myynti on se, mitä hän haluaa tehdä. Tämän jälkeen hän toimi myynnin tehtävissä Laakkosella ja Gigantissa. Gigantissa hän toimi myös esimiestehtävissä.

Vierailun yhteydessä olimme kiinnostuneita kuulemaan yrittäjyydestä Kiteellä sekä yrityksen harjoittelumahdollisuuksista. Tero toteaa, että Kiteellä yrittäminen on haastavampaa. Tero on aktiivisesti omassa toiminnassaan miettinyt toiminnan kehittämistä ”Mietin koko ajan, että vois ottaa jotain lisää. Matkahuolto tuli kolme vuotta sitten mukaan. Myös maahantuonti kiinnostaisi.”

Harjoittelijoiden osalta Terolla on ollut oma filosofia tarjota harjoittelumahdollisuuksia myös niille, jotka eivät välttämättä pärjää koulussa. Yrityksessä on ollut useampi harjoittelija, jotka eivät ole pärjänneet koulussa. Eräs opiskelija mm. tuli heille oppisopimuksella ja on nyt valmistunut. ”Minun mielestä pitää olla aina mahdollisuuksia” toteaa Tero.

Miten yrittäjäpariskunta sitten huolehtii omasta jaksamisestaan ja hyvinvoinnistaan?

Molemmat Tero ja Sini pitävät tärkeänä omasta jaksamisesta huolehtimista. Liikunta sekä harrastukset toimivat vastapainona. Siniä työllistää myös vapaa-ajalla talli, mutta toisaalta tässä pääsee irrottamaan ajatuksensa töistä. Syksyllä he myös lomailivat yhdessä.

Kuva 7. Tutustumassa Kiteen Kaluste Ykköseen.

Suuret kiitokset kaikille kohteillemme! Vierailu oli oikein onnistunut ja opiskelijapalautteessa kiitosta saivat niin mielenkiintoiset kohteet kuin erilaiset yrittäjätarinatkin. Kohteissa opiskelijoilta puhuttelivat mm. uniikkius, tulevaisuuteen katsominen, omavaraisuuteen pyrkiminen ja nuorten tukeminen työelämään.  Eräs vastaajista mainitsi myös saaneensa näistä toisenlaista näkökulmaa omaan yrittäjyyspolkuunsa. Myös yrittäjyys alkoi kiinnostamaan. Lisäksi tuli esille se, että ideaa ei tarvitse itse kehitellä vaan voi ostaa valmiin idean. ”Ajatuksia avaava retki”

Teksti: Tanja Rimpilä

Kuvat: Mikko Lahti, Tarja Ruuska

Lähteet:

  1. Yrityksen verkkosivut. Kitee Koivikko. Haettu 27.6.2022. https://kiteenkoivikko.fi/koivikon-kievari/
  2. Harjoittelukuvaus. Osaajia harvaan asutulle alueelle hankkeen verkkosivut. Haettu 27.6.2022. Koivikon Kartano etsii matkailu- ja ravitsemisalan opiskelijaa harjoitteluun Kiteen Koivikolle https://osaajiatyoelamaan.karelia.fi/2022/03/koivikon-kartano-etsii-matkailu-ja-ravitsemisalan-opiskelijaa-harjoitteluun-kiteen-koivikolle/
  3. Väistö, Jouko. 20.5.2022. Koivikon Kartanolta hyvät eväät Karelian ja Riverian opiskelijoille. Koti-Karjala. https://www.kotikarjala.fi/article-6.6.54306.cd5b71fa04?fbclid=IwAR20LhJQbUuq2rRrtjEo1awuODPlr0_32ca3RSu68T9ilmIBgxa7W0-kUk4
  4. Kiteen Koivikolla tehtaillaan juhannusviikosta lähtien jäätelöä kilotolkulla – yritys kuuluisa vegaanipehmiksestään. Yle-uutiset. Haettu 27.6.2022. https://yle.fi/uutiset/3-12492162
  5. Yrityksen verkkosivut. Annin Kartano. Haettu 27.6.2022. https://anninkartano.fi/