Categories
Blogit

Hotelli Pogostan Hovissa palvellaan matkailijoita omalla persoonalla

Harjoittelija Milla Turpiainen ja yrittäjä Arja Heimonen olivat molemmat tyytyväisiä harjoitteluun. Kuva: Mikko Lahti.

Osaajia-hankkeen keskiössä on mahdollistaa opiskelijoiden ja yrittäjien kohtaaminen sekä helpottaa työharjoittelu- ja työelämässä oppimisen paikkojen löytämisessä. Blogisarjassamme esitellään hankkeen kautta käynnistyneitä harjoitteluja ja työelämässä oppimisia.

Karelia-amk:n neljännen vuoden restonomiopiskelija Milla Turpiainen aloitti opintoihinsa kuuluvan syventävän harjoittelun Ilomantsissa Hotelli Pogostan Hovissa kesäkuun alussa. Kävimme tervehtimässä yrittäjä Arja Heimosta ja Millaa paikan päällä heinäkuussa.

Harjoitteluun on sisältynyt työtehtäviä vastaanotossa, keittiössä, huoneiden siivousta, salin siivousta. Koska kyseessä on syventävä harjoittelu, olen tehnyt myös perehdytyskansiota tuleville työntekijöille ja harjoittelijoille. Lisäksi olen kerännyt Tilastokeskukselle majoitustilastoja ja harjoitellut työvuorolistan tekoa. Kieliharjoitteluakin on tullut jo ihan alusta lähtien, Milla kertoo.

Yrittäjä Arja Heimosen mukaan harjoittelu on sujunut erittäin hyvässä yhteistyössä.

Hirmu hyvin on sujunut. Opettaja painotti ennen harjoittelun alkua, että harjoittelijoilla ei ole tarkoitus korvata palkattua työvoimaa, mutta Milla on kyllä ollut avuksi. Milla tekee oma-aloitteisesti aina jotain. Ei ole varsinaisesti kaikkia työtehtäviä kädestä pitäen näytetty, vaan Milla on seurannut vierestä ja ruvennut sitten itse tekemään.

Arja kertoo, että yhdessä on onnistuttu hoitamaan haastaviakin tilanteita. Hän viittaa ensimmäisenä harjoittelupäivänä vastaan tulleeseen tilanteeseen, jossa Bookingin kautta oli tapahtunut ylibuukkaus, joka piti selvittää englanniksi. Milla tarttui heti puhelimeen ja tilanne saatiin hoidettua kunnialla.  

Miksi Ilomantsiin?

Milla on kotoisin Hyvinkäältä ja asuu opiskelupaikkakunnalla Joensuussa. Harjoittelupaikka pienemmältä paikkakunnalta löytyi suosituksen kautta:

Kaverini kertoi minulle hankkeesta ja kävin katselemassa harjoittelupaikkoja hankkeen sivuilta, sieltä löysin tämän paikan. Tuudo ei ole ennestään tuttu, se ei ollut vielä käytössä, kun aloitin opinnot ja nyt loppuvaiheessa opiskelu on ollut niin itsenäistä, ettei ole tullut perehdyttyä, Milla kertoo.

Milla kertoo, että harjoittelupaikan valinnassa sijainnilla oli merkitystä.

Pogostan Hoviin oli helppo päästä perille asti bussilla, eikä perillä tarvitse autoa. Halusin lisäksi nähdä jotain erilaista, viime vuonnakin olin harjoittelussa pienessä paikassa, pienessä idyllisessä majatalossa Heinävedellä. Pienellä paikkakunnalla ympäristö on erilainen, viihdyn paremmin. Hotelli- ja majoitusarki on aika hektistä, kiireinen työ täällä ei tunnu niin stressaavalta kuin kaupungin vilinässä.

Toinen harjoittelupaikan valintaan vaikuttanut tekijä oli se, että Milla halusi tutustua nimenomaan hotelliyrityksen toimintaan ja arkeen. Milla puhuu pienen yrityksen puolesta harjoittelupaikkana: pienemmässä yrityksessä omalla työllä on isompi merkitys ja pääsee itsekin vaikuttamaan harjoittelijana moniin asioihin.

Ilomantsikin on tullut tutuksi kahden kuukauden mittaisen harjoittelun aikana.

Olen kierrellyt nähtävyyksiä, jotka ovat lähialueella kävelymatkan päässä, mm. Parppeinpirtillä. Viikonlopuiksi olen matkustanut takaisin kaupunkiin, Milla kertoo.

Apurahan avulla asumaan

Matkailualalla työvoiman saatavuus on ongelma koko valtakunnan tasolla. Ongelmaan on etsitty ratkaisua erilaisilla hankkeilla ympäri Suomen. Yksi näistä oli valtakunnallinen ELY-keskuksen koordinoima matkailun kohtaannon toimenpideohjelma Matkailudiili (toiminta-aika 1.1.2018 – 31.12.2019), jossa etsittiin uusia keinoja saattaa yhteen matkailualan työnhakijat ja työpaikat.

Matkailualan töihin liittyviä tunnistettuja haasteita ovat mm. työn sesonkiluonteisuus, liikkuvuuteen ja asumiseen liittyvät asiat, palkkaus sekä matkailutyön arvostus ja imago. Matkailudiilissä näitä haasteita pyrittiin ratkaisemaan kohottamalla matkailutyön imagoa viestinnän keinoin, tiivistämällä eri toimijoiden yhteistyötä sekä erilaisilla pilottikokeiluilla kohtaantohaasteiden helpottamiseksi (Matkailudiili 2018, 5–7).

Edellä mainituista haasteista etenkin liikkuvuuteen ja asumiseen liittyvät esteet on tunnistettu vahvasti myös Osaajia-hankkeessa. Millan harjoittelussa asumiseen liittyvät esteet ratkaistiin vuokraamalla asunto yhteistuumin työnantajan kanssa Ilomantsista. Vuokra-asunto sijaitsee kätevästi kävelymatkan päässä 800 metriä hotellilta. Milla maksaa vuokrasta puolet Otsakorpi Säätiön apurahan turvin ja työnantaja puolet.

Milla on kokenut järjestelyn erittäin onnistuneeksi:

Eihän opiskelijana olisi varaa maksaa kahta vuokraa päällekkäin. Kyllä sillä [apurahalla] on iso merkitys. Osalle opiskelijoista haasteena saattaa olla myös liikkuminen harjoittelupaikkakunnalla ja kotoa harjoitteluun. Kaikilla opiskelijoilla ei ole omaa autoa. Vaikka olisi ajokortti, mutta jos sitä vaaditaan, että pitäisi olla oma auto, niin se ei välttämättä onnistu, Milla pohtii Ylen haastattelussa (Yle Radio Suomen aamu: Itä-Suomi 29.7.2022)

Sijainti, sijainti ja sijainti – vai onko sittenkään?

Myös Pogostan Hovi lähti hankkeeseen mukaan työvoiman saatavuuden takia.

Työntekijöiden ja harjoittelijoiden saaminen alueelle on ollut todella vaikeaa, Arja Heimonen kertoo.

Hotelli on yrittänyt rekrytoida aiemmin mm. TE-keskuksen, Business Joensuun ja Facebookin kautta.

Aina sanotaan, että syynä työvoiman hankalaan saatavuuteen on syrjäinen sijainti, mutta ei se johdu pelkästään siitä, että ollaan syrjässä. Nuoret kaipaavat jotain actionia, paikkakunnasta pitäisi tehdä nuorille mielenkiintoinen. Tämä on tehtävä yhdessä yrittäjien kanssa. Vetovoimaisuus on meidän kaikkien yhteinen juttu, se tehdään yhdessä. Tämä pitäisi saada meidän kaikkien kunnia-asiaksi ja se voisi helpottaa työvoiman saatavuutta, Arja pohtii.

Myös matkailun toimenpideohjelmassa on tunnistettu valtakunnallisesti sama ongelma: ”Kohtaanto-ongelmaa ei ratkaista yhden hankkeen voimin, mutta alueiden, yritysten, oppilaitosten ja muiden sidosryhmien yhteistyöllä matkailualan työvoiman kohtaantohaasteita voidaan helpottaa huomattavasti” (Matkailudiili 2018, 23).

Myös Osaajia-hankkeessa pyritään harvaan asuttujen alueiden vetovoimaisuuden lisäämiseen tuomalla esille harjoittelupaikkojen vetovoimatekijöitä ja vahvuuksia sekä markkinoimalla avoimia harjoittelu- ja työelämässä oppimisen paikkoja opiskelijoille kampuksilla, tapahtumissa ja opiskelijoiden käyttämissä kanavissa.

Tulevaisuuden suunnitelmat

Millan lähitulevaisuuden suunnitelmat ovat jo selvillä. Syksyllä alkaa viides ja viimeinen vuosi Karelialla ja opinnäytetyön teko. Aihekin on jo mietitty ja tavoitteena on valmistua jouluksi. Tulevaisuuden työkuvioista Milla ei osaa vielä sanoa, mutta toteaa Ylen haastattelussa (Yle Radio Suomen aamu: Itä-Suomi 29.7.2022), että on valmis liikkumaan työn perässä tulevaisuudessakin, kun kerran on jo synnyinseudultaan Hyvinkäältä lähtenyt.

Hotellin tulevaisuuden suunnitelmista Arja kertoo, että hotelli on ollut aktiivisessa myynnissä Business Joensuulla ja sitä kautta on tullutkin kyselyitä.

Ollaan tehty sellainen päätös (miehen kanssa), että tehdään se mitä jaksetaan, mutta laitetaan kiinni, jos ei ostajaa löydy.

Yrittäjä kuitenkin toivottaa harjoittelijat jatkossakin tervetulleiksi ja väläyttää lopuksi hymyillen: ”Olemme tässä toivoneet, että ensi kesänä Milla tulisi ihan palkalliseen työhön.”

Kiitos Hotelli Pogostan Hoville ja Millalle haastatteluista ja tapaamisesta!

Teksti: Jenni Kettunen, projektikoordinaattori, Karelia-ammattikorkeakoulu
Kuva: Mikko Lahti, lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu

Lähteet

  1. Matkailudiili. Matkailun kohtaannon toimenpideohjelma. Pdf-dokumentti. Viitattu 3.8.2022. https://www.ely-keskus.fi/documents/10191/30003218/Matkailudiili_esitys_21-22-11.pdf/34fc9e40-9c26-4f1f-b4eb-f00620a2aaf9
  2. Yle Radio Suomen aamu: Itä-Suomi. Radio-ohjelma 29.7.2022. Ei tallennetta.