Categories
Blogit

Ilomantsilaiset yrittäjät ja Riverian opiskelijat kohtasivat 1.4.2022

Perjantaina 1.4.2022 klo 8.00 startattiin Outokummusta opiskelijoiden kanssa kohti Ilomantsia. Mukaan yhteistyöpalavereihin oli osallistumassa Riverialta lavastuksen ja 3D-alan opiskelijoita. Ilomantsissa meillä oli sovittuja tapaamisia paikallisten yritysten ja yrittäjien kanssa.

Paikallisten yritysten kanssa oli käyty jo ennakkoon Teamsilla yhteistyöpalaveri, jossa opiskelijat esittelivät omaa osaamistaan ja yrittäjät kertoivat tarpeistaan yhteistyön suhteen.

Ensimmäiseksi suuntasimme Parppeinvaaralle, jonne jätimme lavastuksen opiskelijan suunnittelemaan yhteistyötä Ilomantsin Museosäätiön kanssa. Säätiöltä paikalla olivat museonjohtaja Ulla Vartiainen ja amanuenssi Heidi Koponen. Lavastuksen opiskelija tutustui näyttelytilaan, jonne hän ripustaa keväällä Museosäätiön tilaaman näyttelyn. Näyttely ripustetaan vanhaan rakennukseen, Runonlaulajan Pirttiin ja työ vaatii erityistä osaamista. Museosäätiön edustajat ja opiskelija sopivat yksityiskohdista ja ripustusajankohdan.

Parppeinpirtti Parppeinvaaralla

Loppuporukan kanssa suuntasimme Hermannin Viinitornille tapaamaan toimitusjohtaja Harri Turusta. Tapaamisessa oli mukana myös STC Tuotanto Oy:stä Antti Ikonen, Jani Ahponen ja Arto Väänänen. Riverialta mukana Teams-yhteydellä oli myös media-alan opettaja Timo Kokkonen.

Tarkalla korvalla kuunneltiin Harri Turusen sekä Antti Ikosen ajatuksia ja toiveita yhteistyöstä jatkon kannalta. Opiskelijat kuvasivat paikkaa ja tarkentavia kysymyksiä esitettiin puolin toisin.

Hermannin Viinitilan toimitusjohtaja Harri Turunen esitteli Viinitornin baaritiskiä ja keittiön.

Yhteistyö syveni entisestään ja uusia suunnitelmia aletaan työstämään pikkuhiljaa. Opiskelijoilla on jo työn alla STC Tuotanto Oy:n kanssa mallinnusprojekteja (työharjoittelu), jotenka vierailu avasi kohteita uudesta näkökulmasta.

 
Yrittäjä Antti Ikonen STC Tuotanto Oy:stä ja Hermannin Viinitilan toimitusjohtaja Harri Turunen esittelivät upeita maisemia Viinitornin ylätasanteelta Riverian opiskelijoille, mukana myös STC Tuotanto Oy:stä Jani Ahponen ja Arto Väänänen.

Lopuksi kaikki kokoonnuttiin yhteiselle kahvihetkelle Parppeinpirtille. Pöydän äärellä kävi iloinen puheenpörinä ja ajatuksia sekä numeroita vaihdettiin puolin toisin. Taisipa siellä jotain uuttakin viritystä ilmassa. Museosäätiön kanssa sovittiin Parppeinvaaralla sijaitsevan riihen, mallinnuksesta. Riihi on purku-uhan alla ja olisikin tärkeää saada rakennus tallennettua jollakin tavalla. Sovittiin alustavasti myös Jaakko Parppein (ilomantsilainen runonlaulaja 1792-1885) kanteleen mallintamisesta museon käyttöön. Kantele on Nordiska museet´ssa, Tukholmassa, mutta kanteleesta etsitään kuvia ja muuta tietoa, jonka pohjalta mallinnus voidaan tehdä.

Yrittäjien ja opiskelijoiden yhteinen kahvihetki Parppeinpirtillä

Päivän edetessä saimme kokea pienimuotoisen Ilomantsin esittelyn kiertoajeluhengessä, jonka opasti meille lehtori Merja Karvinen. Kierroksen aikana kuuli monen opiskelijan huokaavan:

Kuinka kaunista täällä on

Mie en ole koskaan aiemmin käynyt Ilomantsissa”

Näkymät Hermanni Viinitornilta ovat kerrassaan upeat, kuvassa Riverian 3D-alan opiskelijoita, toimitusjohtaja Harri Turunen, STC Tuotanto Oy:stä Arto Väänänen sekä Riverialta Tarja Ruuska.

Nautimme vielä omakustanteisesti pizzat paikallisessa pizzeriassa, ja mikäpä oli ajellessa takaisin kohti Outokumpua vatsat täynnä. Kaikin puolin matka ilomantsilaisten yrittäjien luokse oli erittäin onnistunut, ja ilolla jäämme seuraamaan mitä seuraavaksi saadaan aikaan.  

Teksti: Merja Karvinen, projektityöntekijä

Tarja Ruuska, projektiasiantuntija

Kuvat: Antti Ikonen, Merja Karvinen ja Tarja Ruuska